Mádi Kör
  • Mádi Kör
  • Eredetvédelem
    • MOC/MDOC
  • Tagok
  • Területek
  • Kapcsolat
  • Rendezvények
  • Wine & Senses
  • Menu

A „Mád Origin Control” és a „Mád Dűlő Origin Control” védjegyekről

Azokról, a Mád közigazgatási területén fekvő ültetvényekről készülhet ilyen eredetvédett bor, melyeket legkésőbb március végéig megmetszenek, legalább kétszer gyomtalanítanak vagy kaszálnak, megfelelő időben szüretelnek és a „botrytis cinerea”-án kívül más gombás vagy bakteriális fertőzést nem hordoz.

A hozamkorlátozás mérésénél a termés teljes érettségében 100%, a késői szüretnek és a szamorodninak szüretelt fürtök esetén a teljes érettségben mért tömeg 50%-a, az aszúborok esetén a teljes érettségben mért tömeg 20%-a lehet. 1 kg aszúszemből 1,4 liter aszúbor készíthető. (Az ültetvényeken új telepítés esetén hektáronként legalább 4.000 tőke található.) A készülő bor várható potenciális alkohol tartalma minimum 11v/v% kell, hogy legyen.

A borkülönlegességek (Tokaji Aszú, Szamorodni) palackozásakor 0,375, 0,5 és 1,5 liter űrtartalmú üvegpalackokat lehet használni. Egyedi palackok használatát a Mádi Hegyközség Választmánya engedélyezheti. A többi bort 0,375, 0,5, 0,75, 1,5 liter és az ettől nagyobb nemzetközi szabványnak megfelelő űrtartalmú üvegpalackban lehet forgalomba hozni. A palackok típusa 1,5 literes űrtartalomig a „TOKAJ” feliratú, „tokaj antik” nevű palackformában lehetséges.

A fantázianév a címkén megengedett, de a dűlőnevet házasítások esetén csak a hátcímkén lehet feltüntetni. A termelő székhelyének feltüntetése a 0,75 literes palackon maximum 5 mm-es betűméretig lehetséges.

Mád Origin Control (MOC)

  • bortípusok lehetnek: száraz, félszáraz, késői szüret, szamorodni, aszú, eszencia;
  • minimum 6 éves ültetvényről lehet szüretelni;
  • a hozam maximum 7.500 kg/ha épp, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
  • felhasználható fajták: Furmint, Hárslevelű,Sárga Muskotály és ezek bármilyen arányú házasítása
  • fajtaborok esetén 100% fajtaazonosság szükséges.

Mád Dűlő Origin Control (MDOC)

  • bortípusok lehetnek: száraz, szamorodni, aszú, eszencia;
  • minimum 10 éves ültetvényről lehet szüretelni;
  • a hozam maximum 5.000 kg/ha épp, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
  • felhasználható fajták: Furmint vagy Hárslevelű, de ezen fajták nem házasíthatóak, azaz csak fajtaborok lehetnek;
  • szárazborok esetén minimum 6 hónap hordóhasználat kötelező;
  • a címkén a dűlő nevét kell a legnagyobb betűmérettel feltüntetni.

Aszúszabályzat

A Mádi Kör tagjai azt gondolják az aszúborról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézműves technikával készülő természetes édesbor. Egyedisége, különlegessége, hallatlan munkaigényessége miatt törekednünk kell minőségének a legmagasabb szinten tartására, illetve emelésére. Mivel alapvetően luxus terméknek tekinthető a legkisebb kompromisszum sem engedhető meg a minőség tekintetében.

Aszúbor az évjárat ingadozások miatt nem minden évben készíthető azonos minőségben, ezért a minőség védelme érdekében csak a jó évjáratokban készítünk aszút. Az egyesület minden évben, legkésőbb december 31-ig közzé teszi, hogy az adott évjáratban készít-e aszú bort.

  • A hagyományos aszúszem és alapbor arány: 1 puttony, kb. 27,5 liter és 1 gönci hordónyi, 136 liter alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre. A Mádi Kör tagjai ilyen, vagy ennél magasabb cukor tartalmú aszúbort készítenek.
  • Az aszúszem minősége minimum 55 refr. %, minden bogyó botrytis-es, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.
  • Az alapbor minősége minimum 22 MM°. A fő kívánalom az, hogy túléredett szemeket is tartalmazzanak a fürtök, amelyekből a szüret kései fázisában készül a bor.
  • Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készíthetnek fordítást a jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák.
  • Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik. A kipréselt aszúbor második erjedése hordóban, pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.
  • Az aszúborok érlelése pincében, 136-500 literes zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül. A lepalackozott bor legalább egy évet palackban érik.
  • A szamorodni esetében a szabályok előírásai szerint készített bor legalább egy évig hordóban és további legalább egy évig palackban érik.

Az MOC/MDOC jelöléseket a Mádi Kör védjegyként jegyeztette be 2020. májusában. Az itt leírt eljárással készülő tételek hitelességét és a minőségtanúsítását a Mádi Hegyközség szakmai támogatásával a Mádi Önkormányzat igazolja. A jelölés először várhatóan 2020-as évjáratú tételek címkéjén jelenik majd meg.

Területek
© Copyright - Mádi Kör Bor-eredetvédelmi Egyesület | 3909 Mád, Batthyány utca 59. | 19335018-1-05 Layout: PWSDesign
Scroll to top